Çelik demirden ve başka elementlerden oluşan bir alaşımdır. Çeliğin içinde her zaman karbon, fosfor, silisyum ve az miktarda alüminyum bulunur. Bu elementler demirin kristal yapısında meydana gelebilecek kaymaları engelleyerek malzemeye sertlik kazandırır. Çelik de zamanla korozyona uğradığından korozyona karşı paslanmayan ve dirençli çelik üretme arayışları başlamıştır. Metalürjide çeliğe belirli oranda krom eklenmesiyle paslanmaz çelik nedir sorusunun yanıtı ortaya çıkmış olmaktadır. Çeliğe minimum %10,5-11 arasında krom eklenmesiyle ortaya çıkan yeni alaşıma paslanmaz çelik denilmektedir. Paslanmaz çelik ise paslanmaya, lekelenmeye ve yıpranmaya karşı hayli dirençli bir çelik türüdür. Geçmişten günümüze kadar demir, inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda kullanılmıştır.

Paslanmaz Çeliğin önemli hale gelişini sağlayan şey, çok fazla avantajlı oluşudur.
Kolay kaynak uygulanabilirliği, estetik ve dekoratif görünüme sahip oluşu, üzerinde su lekesi bırakmayan yapısı, kolay işlenebilirliği ve her şeyden önemlisi uzun ömürlü ve ekonomik oluşu, onu kullanım alanlarında vazgeçilmez kılmıştır.

Aynı zamanda paslanmaz çelik tamamen geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Dünya kaynaklarının tüketim bazlı bilinçsizce kullanımı iklim krizi gibi sorunlara neden olmuştur. Dünya, geç de olsa bunun farkına varmış, “sürdürülebilirlik” rotası geliştirmiştir. Bu nedenle geri dönüştürülebilir malzemeler bir hayli önem taşımaktadır.

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/paslanmaz-celik-neden-paslanmaz